РИТОРИКА СУЧАСНОГО ГАЗЕТНОГО УКРАЇНСЬКОМОВНОГО ДИСКУРСУ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2022)
Актуальність дослідження газетного дискурсу самоочевидна, адже ця тема постійно перебуває в колі зацікавлення лінгвістів. Дискурс – один із ключових формотворчих чинників сучасної мовної картини світу та мовленнєвих норм того чи того суспільства. Хоча існує декілька типів дискурсів, у дослідженні зосереджено увагу саме на газетному дискурсі як особливому виді, що поєднує в собі певну стандартизованість та експресивність. Варто зауважити, що газетний дискурс – це період друкованого письма, який починається з першою індустріальною революцією, із виникненням масового спілкування та культури, плюралістичними поглядами й ідеями. Саме писемна стадія комунікації ускладнила комунікативний процес, зробила його опосередкованим, дискретним у просторі й часі. Тому газетний дискурс розуміємо як складний соціокультурний феномен, що став багатоаспектним за своїми експлікаціями, багатогранним за змістом і структурою побудови. У нинішніх реаліях, у яких опинилося українське суспільство, – два роки карантинних обмежень в країні з одночасним тотальним переходом друкованих газет на електронні носії задля швидшого й «ізольованого» подання інформації, й особливо з початком воєнного конфлікту з боку російської федерації на території нашої держави починаючи з 24 лютого 2022 р., – неабиякої актуальності набувають дослідження основних характеристик, функцій, специфіки, місця та ролі газетного дискурсу з-поміж інших засобів масової комунікації. Відтак ми поставили собі за мету дослідити риторику, специфіку, основні характеристики й функції, засоби та способи подання інформації й формування громадської думки в Україні в умовах глобальних суспільних криз, проаналізувати природу й основні характеристики та функції газетного дискурсу, виявити його основні засоби впливу й формування громадської думки, здійснити лінгвокогнітивний, гендерний і соціокультурний аналіз основних концептів, реалізованих у газетному дискурсі на матеріалі сучасної офіційної преси в Україні. Швидкість реагування газетного дискурсу на важливі події та явища в державі яскраво демонструє кардинальна зміна його риторики, способів подання інформації й ужитих для цього засобів на початку повномасштабного вторгнення російської федерації на територію нашої держави в лютому 2022 р.