МЕТАФОРИЧНЕ ПЕРЕНЕСЕННЯ ЯК ЗАСІБ УВИРАЗНЕННЯ НІМЕЦЬКОМОВНИХ СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНИХ ТЕКСТІВ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2022)
Статтю присвячено дослідженню явища метафоризації як одного з основних засобів опредметнення нових концептів, створення нових номінацій та вираження оцінки за допомогою знаків, які є в розпорядженні німецької мовної системи. Метафора є одним із ефективних інструментів системи номінативних засобів мови та збагачення її словникового складу, забезпечуючи процеси семантичної деривації в різних сферах комунікації. Автором доведено, що значна кількість метафор утворюється у галузях, функціонування мови, які є найактуальнішими та найдискусійнішими на певному етапі життя мовної спільноти, наприклад, політика, економіка, охорона здоров’я, екологія, енергетика тощо. У статті висловлюється думка, що ці теми найповніше реалізуються у суспільно-політичному дискурсі, що інтегрує різні типи дискурсів, утворює власну систему засобів формування семантико-прагматичного змісту, який слугує спілкуванню між владою і суспільством. У науковій розвідці здійснено аналіз сутності процесу метафоричної номінації, проведено дослідження типології метафоризованих одиниць, визначено семантичні особливості метафор, що вживаються у німецькомовному суспільно-політичному медійному дискурсі, окреслено функціональне призначення метафоризованих лексем у сучасних німецькомовних текстах суспільно-політичного характеру.Увага у статті фокусується також на тому, що процеси метафоризації в сучасній німецькій мові переважно визначаються аксіологічними векторами та позамовними факторами, такими як науково-технологічний прогрес, глобацізація всіх сфер людського життя, екологічні загрози, економічні виклики тощо. Крім того, цей процес детермінується також такими інтралінгвальними факторами, як прагнення до увиразнення мовлення та підвищення його експресивності, мовна економія.