БУТИ ОПТИМІСТОМ: РИТОРИЧНА СТРАТЕГІЯ ПОЗИТИВНОЇ САМОПРЕЗЕНТАЦІЇ БАРАКА ОБАМИ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2022)
У статті йдеться про створення іміджу президента-оптиміста Бараком Обамою за допомогою риторичної стратегії позитивної самопрезентації, ефективно використовуючи мову у своїх промовах. Стратегія реалізується двома тактиками – позитивне представлення співвітчизників і прогнозування хорошого майбутнього для США. Ці прийоми, спрямовані викликати у глядачів оптимістичних думок і настроїв, забезпечують доцільне використання риторичних прийомів. Тактика позитивної репрезентації співвітчизників передбачає опис американських громадян у хорошому світлі з точки зору їх професійних, сімейних, національних чи інших аспектів. У тактиці позитивної презентації співвітчизників колишній президент США Барака Обами використовує переважно гіперболи (57 випадків), метафори (46 випадків) і повтори (32 випадки). Поєднуючи у своїх виступах кілька риторичних прийомів, Обама демонструє свою красномовність і створює певні ефекти для аудиторії. Позитивно представляючи своїх співвітчизників, широке використання гіпербол, метафор і повторів служить для посилення його політичного послання. Тактика прогнозування хорошого майбутнього для США полягає в описі позитивного досвіду, благополуччя та процвітання в майбутньому. Тактику прогнозування хорошого майбутнього для США колишній президент США Барак Обама реалізує за допомогою повторів (40 випадків), паралельних конструкцій (21 випадки), антитез (19 випадків) та метафор (18 випадків). Це дослідження демонструє, що Барак Обама, швидше за все, представляє себе позитивно, намагаючись отримати та зберегти владу. Він часто звучить надихаюче й піднесено й звертається до пафосу. Він надмірно хвалить американський народ і запевняє, що вони заслуговують на краще майбутнє.