ЦИФРОВА КОМПЕТЕНЦІЯ ОСВІТЯН В УМОВАХ НЕВІДКЛАДНОЇ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ОСВІТИ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2022)
У статті висвітлено поняття екстреної цифровізації освіти як відповіді на реалії сьогоденного освітнього процесу, попередньо зумовленого обмеженням фізичних контактів внаслідок пандемії Коронавірусу, а пізніше також неможливістю проведення освітнього процесу в аудиторіях через війну в Україні. Цифрова компетенція бачиться в статті як одна з ключових компетенцій сучасних освітян, які сьогодні стикаються з викликами екстреної цифровізації освіти. У висвітленні елементів та структури цифрової компетенції освітян стаття спирається на положення Європейської рамки цифрової компетенції освітян як взірця визначення сутності цифрової компетенції.В статті окреслено шість основних сфер цифрової компетенції, які зосереджені на різних аспектах професійної діяльність освітян, та коротко схарактеризовано кожну з них: професійну залученість, цифрові ресурси; організацію навчання; оцінювання; розширення освітніх можливостей; формування цифрової компетенції здобувачів освіти.Визначено основні завдання, які стоять перед освітянами в контексті формування цифрової компетенції. Вони включають передусім визначення і вибір відповідних цифрових ресурсів з урахуванням контексту і цілей навчання; критичну оцінку надійності цифрових джерел і ресурсів; обмеження щодо використання або повторного використання цифрових ресурсів (авторське право, тип файлу, технічні вимоги, правові положення, доступність); здатність оцінити користь цифрових ресурсів у вирішенні конкретної навчальної мети, рівень цифрової компетенції конкретного здобувача освіти, а також кореляцію педагогічного підходу з цифровими ресурсами; вміння добирати і поєднувати існуючі цифрові ресурси або їх частини, створювати нові цифрові освітні ресурси і продукти; колаборацію у царині цифрових освітніх ресурсів.