РЕЛІГІЙНІ ВІРШІ У ПІДРУЧНИКУ З ВІРШУВАННЯ КИЄВО-МОГИЛЯНСЬКОЇ АКАДЕМІЇ «FONS CASTALIUS» [КАСТАЛІЙСЬКЕ ДЖЕРЕЛО] (1685) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2022)
У статті опубліковано, перекладено з латини і проаналізовано релігійні вірші з київської рукописної поетики «Fons Castalius» (1685). На духовну поезію припадає близько п'ятої частини всіх поетичних прикладів могилянського підручника. Релігійні вірші та фрагменти об’ємом від одного до дванадцяти рядків ілюструють курйозну поезію, дотепи епіграм, зрідка польськомовні твори та епітафію. Виділено такі тематичні групи релігійних віршів: про Бога, Ісуса Христа (5); святих (6 творів); біблійних персонажів, святі таїнства та атрибути (5); тексти морально–дидактичної спрямованості (3). Серед релігійних віршів – твори як популярних ренесансних та барокових єзуїтських поетів (Бернарда Баухузія, Яна Кохановського, Альберта Інеса etc.), так і анонімних. На деякі з цих творів натрапляємо в інших поетиках – хронологічно більш ранніх польських та італійських, а також у пізніших вітчизняних підручниках.