ТЕМАТИЧНА СТРУКТУРА ТЕКСТІВ ІНТЕРНЕТ-МЕДІА ПРО ВАКЦИНАЦІЮ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2022)
Стаття присвячена аналізу тематичної структури текстів інтернет-медіа про вакцинацію, що зумовлено зростаючим інтересом мовознавців до особливостей вербалізації таких важливих для суспільства тем, які здатні впливати на громадську думку та формувати певну соціальну позицію. Інформаційний потік, каналами передачі якого зараз є преса, радіо, телебачення і всесвітня мережа Інтернет, з кожним днем набуває дедалі більшого значення для суспільства: він здатний керувати думками окремого індивіда або нації в цілому, створювати та ламати стереотипи, тримати «під прицілом» будь-яку подію та формувати світогляд особистості. Наповнення цих інформаційних ресурсів прийнято визначати поняттям «контент», який відрізняється смисловим навантаженням і відзначається постійним оновленням, а також оперативністю інформування. Зазвичай термін «контент» використовується у сфері інтернет-ресурсів і під його характеристику підпадають текстові та відеоматеріали чи аудіозаписи. На прикладі німецькомовних статей, розміщених в електронних виданнях газет і журналів («Der Spiegel», «Zeit Online», «Frankfurter Allgemeine Zeitung», «Tagessachau»), а також на інших вебсторінках, що містять інформацію про вакцинацію, аналізуються тексти за параметром тематичного спрямування та щодо функційних характеристик. У дослідженні було встановлено, що текстам інтернет-медіа про вакцинацію властива дескриптивна форма розкриття теми та аргументація, що використовуються залежно від джерела публікації і поставленої мети чи комунікативної інтенції автора допису чи статті. Також у текстах використовують прийоми аргументації, в яких присутня негативно та позитивно маркована лексика.