ПРО ВИЯВЛЕННЯ ПЕРШИХ ЗАЛИШКІВ ПРОТОГРАФА Я. РИНЕВИЧА-ТРЕМБЕЦЬКОГО В ТЕКСТІ РУКОПИСУ «WIRYDARZ POETYCKI» (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2023)
У статті проаналізовано літературознавчі дослідження рукописної книги “Wirydarz poetycki”, які могли б допомогти встановити наявність залишків протографа в основному тексті відомого рукопису польської літератури XVII століття.Під час проведення літературознавчого аналізу автор застосував певну сукупність методів, але найбільше значення мав семіотичний аналіз інтертекстуальности окремих частин рукопису. Уперше доведено, що прихована історія присутня у циклі, який складається з чотирьох пісень. Ця історія пов’язана з часами перебування Якуба Риневича-Трембецького в якості пастора Киселинського збору социніан. Доведено, факт існування залишків батьківського протографа, яким користувався його син під час створення власної рукописної книги.