АВТОМАТИЗОВАНЕ РЕФЕРУВАННЯ ТЕКСТІВ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2023)
Дану розвідку присвячено проблематиці автоматизованого реферування текстів (АР), аналізу пов’язаних з ним лінгвістичних проблем та способів їх подолання, а також дослідженню перспектив використання деяких комп’ютерних програм обробки природної мови.У роботі проведено компаративний аналіз двох програм АР текстів літературного, публіцистичного та наукового жанру MSWord2003 та Pertinence Summarizer. Обрана методологія компаративного аналізу дозволила не лише виокремити особливості та обмеження кожної з програм, а й провести деякі узагальнення щодо наявних у процесі автоматизованого реферування проблем. Наведений у статті аналіз текстів та результатів АР зосереджено на питанні взаємозалежності жанрової типології текстів та процесу/результату АР. Аналіз не бере до уваги такі фактори впливу на якість реферування тексту, як довжина вихідного тексту, мова оригіналу, тематика тощо. Первинна гіпотеза дослідження полягала у твердженні, що якість автоматичного реферування тексту напряму залежить від жанру цього тексту. Отримані результати дозволили підтвердити цю гіпотезу та продемонструвати взаємозалежність між рівнем формалізму в тексті, пов’язаним з його приналежністю до того чи іншого жанру, та семантичною відповідністю виконаного резюме. Проведене дослідження показало, що обрані нами програми АР базуються, в першу чергу, на морфологічному і в меншій мірі на морфо-синтаксичному аналізі вихідного тексту. Крім того, питання обробки наявної в тексті імпліцитної інформації, на семантичному і прагматичному рівні зокрема, виглядає і досі невирішеним. Одним із можливих способів подолання цієї проблеми є динамічне реферування тексту, що передбачає більшу залученість користувача програми у процес створення автоматизованого резюме.