НІМЕЦЬКА ЕКОНОМІЧНА ТЕРМІНОЛОГІЯ: СТРУКТУРНО-СЕМАНТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2023)
В сучасному світі з поглибленням інтернаціоналізації економіки та зростанням взаємодії між різними країнами, з’являється потреба в ефективному використанні мовних засобів для забезпечення якісного та точного перекладу економічної термінології. Особливо важливою в цьому плані є німецька мова, яка є однією з ключових мов Європейського Союзу та має велике значення в галузі економіки. У поданій статті розглянуто структурно-семантичні особливості німецьких економічних термінів та термінологічних словосполучень; тут також охарактеризовано словотворчі засоби та їх роль у визначенні значень економічної лексики та полегшенні її перекладу на українську мову. Структурно-семантичні особливості німецьких економічних термінів та термінологічних словосполучень є досить складними і потребують ретельного вивчення. Німецька економічна термінологія забезпечується різноманітними термінами, що використовуються в сфері банківської справи, обліку, фінансів, страхування, оподаткування та інших галузях економіки. Особливість німецької економічної термінології полягає в її структурно-семантичних особливостях, що включають як лексичні, так і морфологічні особливості. Термінологічні словосполучення мають стійкий характер у плані їх семантичної специфікації. Однією із можливостей визначення значення економічного терміна є використання знань про способи та засоби словотвору. Особливість німецької мови полягає у тому, що вона має велику кількість словотвірних засобів, таких як суфікси, префікси, інфікси, суфіксальні абревіатури та інші. Використання цих засобів дозволяє створювати нові терміни та термінологічні словосполучення, які відображають нові реалії в економіці. Ця стаття корисна для тих, хто цікавиться мовознавством, особливо в галузі економічної лексики. Вона також може бути корисною для перекладачів та тих, хто займається перекладом текстів з німецької мови на українську мову