РОЛЬ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ В СУЧАСНОМУ ДІАЛОЗІ КУЛЬТУР У АСПЕКТІ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2023)
У статті розглядається актуальна тема дослідження ролі англійської мови у сучасній міжкультурній комунікації та діалозі культур під впливом новітніх глобалізаційних процесів. Метою цієї розвідки було виявити та дослідити основні чинники, які впливають на трансформацію сучасної англійської мови й їх загальні особливості, які змінюють процес сучасного діалогу культур. В ході нашого дослідження було виявлено, що основними чинниками є еколінгвістичні, гендерно-нейтральна мова та сленгізми, що значним чином впливають на розвиток та трансформацію англійської мови, а це, в свою чергу, впливає на особливості сучасного діалогу культур. Саме вони є найпотужнішими елементами впливу глобалізаційних процесів на сучасну англійську мову. Під тиском цих процесів, вона зазнає, в першу чергу, значних лексичних трансформацій, адже взаємодія із різними культурами внесла значний відбиток на лексичну систему англійської мови. По-перше, вона значно збагатилася різноманітними запозиченнями та графічною трансформацією слів. А саме – сучасним видом скорочень, який є часто вживаним при інтернет спілкуванні, коли слова можуть скорочуватись до написання лише приголосних літер. По-друге, поступово починає змінюватись і граматична структура мови. Кожного року трансформації все більше змінюють англійську мову. З одного боку, англійська мова значно спрощується у вжитку, а з іншого боку, процес її розуміння та передачі тексту повідомлення значно ускладнюється соціальними особливостями сьогодення, як наприклад, гендерно-нейтральна мова, сленгізми тощо. Сучасний світ тяжіє до економії часу, тому автору повідомлення треба максимально чітко та стисло висловити свої думки, а реципієнту мати змогу швидко проаналізувати отриману інформацію, зрозуміти її та передати максимально стисло іноземною мовою. При цьому врахувати культурні особливості автора повідомлення задля уникнення дискримінації та конфліктних ситуацій. Тому важливо враховувати всі ці елементи у процесі сучасного діалогу культур.