КООПЕРАТИВНЕ НАВЧАННЯ ДЛЯ ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ СУДНОВОДІЇВ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2023)
Стаття спрямована на вивчення ресурсів, які викладач морської англійської мови може використовувати офлайн та онлайн для досягнення стандартів вищої освіти та формування сучасного фахівця високого рівня, який легко адаптується до сучасних вимог суспільства та відповідає складним, мінливим умовам ринку, незалежно від країни працевлаштування. Таким чином, стаття аналізує метод кооперативного навчання, що охоплює невеликі неоднорідні групи студентів, які працюють разом для досягнення спільної мети.Ми провели теоретичний аналіз відповідної літератури, а також проаналізували основні умови використання кооперативного навчання. У статті розглянуто можливі виклики під час застосування цього інструментарію та запропоновано способи вирішення проблем або запобігання труднощам. Підкреслено роль викладача при плануванні спільної діяльності. Він/вона має визначити цілі, визначити розмір групи та розділити студентів на групи, підготувати інструкції для сприяння взаємодії, визначити ролі в групі, призначити завдання, спостерігати за поведінкою студентів, надавати допомогу, підбивати підсумки, оцінювати результати роботи та давати відгуки.Особливу увагу було приділено практичній частині дослідження, тому ми запропонували методики кооперативного навчання, які можна використовувати у навчанні майбутніх судноводіїв.