УКРАЇНСЬКИЙ МЕМ-ШИБОЛЕТ В УМОВАХ ВІЙНИ: ВИНИКНЕННЯ І ПОШИРЕННЯ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2023)
Статтю присвячено дослідженню виникнення і поширення українських мемів-шиболетів в умовах війни, створених у 2022 році. Дослідження продовжує серію наукових праць, присвячених проблемі визначення, типологізації та аналізу мемів. Наукова розвідка ґрунтується на сучасних європейських, американських та українських дослідженнях і направлена на опис, аналіз та підбір ілюстративного матеріалу, що висвітлює вплив стресових умов війни на продукування особливих мемів-шиболетів, покликаних відрізняти «свого» від «чужого». Меми залишаються важливим елементом сучасної комунікації та визначаються як основна одиниця культурної трансгресії. Хоча усі визначення мемів недостатньо чіткі та різняться у різних лінгвістико-семантичних традиціях, ідея семантичної «ємності» мема незмінна. У статті надано переосмислене поняття «генератора мемів», згадане у попередніх публікаціях на цю тему, проаналізовано фундаментальні праці, що стосуються сучасних мемів. Авторка статті пропонує визначення поняття «меми-шиболети». У статті проаналізовано матеріал, що підпадає під критерії визначення. Приклади мемів, наведені у статті, розкривають культурну специфіку генерації мемів-шиболетів в умовах військових дій. Результати дослідження показують, що війна стала надпродуктивним генератором мемів у 2022 році, особливо мемів-шиболетів. Дослідження передбачає широкі перспективи, насамперед подальші дослідження впливу поточних суспільних проблем на генерацію нових мемів, а також подальший аналіз мемів, що їх генерують в умовах війни. Крім того, це дослідження відкриває перспективи щодо подальшого вивчення мемів, їхньої історії, різноманіття та функції у сучасній культурі.