СЕМАНТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА НІМЕЦЬКИХ НОМІНАЦІЙ КІБЕРСФЕРИ (НА МАТЕРІАЛІ СУБСТАНТИВІВ ЗІ СЛОВОТВІРНИМ ЕЛЕМЕНТОМ CYBER-) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2023)
У дослідженні представлено аналіз семантики німецьких іменників кіберсфери, подано семантичну характеристику німецьких субстантивів зі словотвірним елементом англійського походження Cyber-. Висвітлено дані лексикографічних джерел, що стосуються зазначеної проблематики.Авторами статті зазначено об’єкт, предмет та сформульовано мету дослідження, окреслено перспективи.Матеріалом дослідження слугувала суцільна вибірка іменників зі словотвірним елементом Cyber- з авторитетного тлумачного словника сучасної німецької мови Duden та найтиражованіших німецькомовних газет «Die Welt», «Die Zeit», «Frankfurter Allgemeine Zeitung» та «Süddeutsche Zeitung».В роботі репрезентовано виокремлені в ході дослідження лексико-семантичні групи, їх наповнення. Розроблена класифікація лексичних одиниць уможливила систематизацію зібраного матеріалу, дала змогу репрезентувати взаємозв’язки всередині груп. Встановлено, що продуктивність лексико-семантичних груп не є однаковою. Виокремлені угруповання неоднорідні за кількістю слів, що до них входять (лексико-семантичні групи налічують різну кількість лексичних одиниць), проте їх можна вважати однорідними за характером відношень між ними. З’ясовано, що не всі лексичні одиниці, які містять словотвірний елемент Cyber-, належать до термінів. Значна частина аналізованих слів не фіксується у лексикографічних джерелах, питання тлумачної параметризації, словникової кодифікації і стандартизації все ще потребують ретельного вивчення.До перспектив дослідження належить вивчення слів, що мають інші чужомовні компоненти, які походять з різних мов, що дасть можливість виявити їхню специфіку в німецькому лексиконі, простежити за динамікою розвитку, вивчити словотвірний потенціал, мобільність, систематизувати таку лексику тощо.