ЛЕКСИКО-СТИЛІСТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ БІЗНЕС-КОМУНІКАЦІЇ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2023)
Стаття присвячена дослідженню важливих аспектів лексики та стилю, що використовуються у контексті бізнес-спілкування. Метою нашої роботи є виявлення та аналіз особливостей мовленнєвого виразу, які впливають на ефективність бізнес-комунікації. У статті проводиться огляд сучасних досліджень у галузі лексико-стилістичних аспектів бізнес-комунікації та надається систематичний підхід до аналізу мовних засобів, що використовуються у діловій сфері. Дослідження охоплює різні аспекти, включаючи вибір лексики, стилістичні прийоми, мовні засоби комунікації та їх вплив на сприйняття повідомлень та створення враження професіоналізму. У результаті виявлено, що використання відповідного стилю та лексичних засобів сприяє покращенню якості бізнес-комунікації, підвищує чіткість та точність спілкування. Стаття також підкреслює значення врахування культурних особливостей та контексту для вибору відповідних мовних засобів. Ця наукова робота сприятиме розумінню лексико-стилістичних аспектів бізнес-комунікації та надасть підґрунтя для подальшого дослідження в цій галузі. Вона може бути корисною для фахівців, які працюють у сфері бізнесу, менеджерів, мовознавців та студентів, а також для всіх, хто цікавиться мовою та комунікаціями у бізнес-середовищі. Наше дослідження лексико-стилістичних аспектів бізнес-комунікації може стати основою для розробки практичних рекомендацій щодо вдосконалення навичок комунікації, підвищення професіоналізму та покращення результативності в організаційному середовищі.Подальші дослідження можуть розширювати цей розділ знань, зосереджуючись на конкретних аспектах, таких як використання лексичних засобів у міжкультурній комунікації, вплив стилю та лексики на успішність переговорів та мотивацію співрозмовників. Також можна провести порівняльний аналіз між бізнес-комунікацією в різних країнах та культурах, дослідити вплив технологій інформаційного спілкування на стилістику та лексику бізнес-комунікації.