ПОДОЛАННЯ МОВНИХ БАРЄРІВ У КОНТЕКСТІ МІЖКУЛЬТУРНОЇ КОМУНІКАЦІЇ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2023)
Наслідки глобалізації та зростаюча міжнародна взаємодія ставлять перед сучасними суспільствами виклик в подоланні мовних бар’єрів у контексті міжкультурної комунікації та формування національної ідентичності. У світі, де зустрічаються різні культури, мови та цінності, виникає необхідність у засобах та стратегіях, що сприяють взаєморозумінню, толерантності та збереженню культурних особливостей. Міжнародна комунікація є важливою складовою сучасного світу, де люди з різних культур та мов спілкуються та обмінюються інформацією. Однак, в процесі міжнародної комунікації часто виникають мовні та культурні бар’єри, які можуть призводити до непорозумінь та неправильного сприйняття інформації. Одним з основних факторів, що призводять до мовних бар’єрів, є різниця у мовах та структурах мислення. Кожна мова має свої унікальні граматичні та лексичні особливості, які можуть бути складними для сприйняття та використання іншими культурами. Крім того, різні культури можуть мати різний спосіб сприйняття інформації та різний набір норм та цінностей, що впливають на сприйняття та тлумачення повідомлень. Ця наукова стаття має на меті дослідити роль подолання мовних бар’єрів у контексті міжкультурної комунікації та його вплив на формування національної ідентичності. Вона зосереджується на аналізі різних аспектів, таких як вивчення іноземних мов, культурне освічення, емпатія та використання допоміжних засобів комунікації, що сприяють подоланню мовних бар’єрів та покращенню міжнаціональної взаємодії. У поданій статті проведено огляд літератури, що висвітлює актуальні аспекти міжкультурної комунікації, вплив мовних бар’єрів на неї та їх взаємозв’язок з формуванням національної ідентичності; розглянуто стратегії подолання мовних бар’єрів, таких як вивчення іноземних мов, культурне освічення та використання допоміжних засобів комунікації.