МЕТОДИКА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ ВЗАЄМОДІЇ ВЕРБАЛЬНИХ І НЕВЕРБАЛЬНИХ ЗАСОБІВ У ПУБЛІЧНОМУ МОВЛЕННІ ХАРИЗМАТИКІВ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2023)
У статті викладено розроблені авторкою програма та методика експериментально-фонетичного дослідження взаємодії лексико-граматичних, просодичних та паралінгвальних засобів в англомовному публічному мовленні харизматичних лідерів. У обсязі тексту методики вживано нові специфічні терміни сучасного понятійно-термінологічного апарату опису результатів міждисциплінарних лінгвоенергетичних досліджень, що виконуються на стику лінгвістики, психології, соціології, політології, фізіології тощо. Обґрунтовано комплексну алгоритмічну програму експериментального дослідження особливостей взаємодії вербальних і невербальних засобів у публічному мовленні харизматиків, яка передбачає виконання семи послідовних кроків. Наведено критерії добору і формування корпусу експериментального матеріалу, зокрема публічних промов американських і британських політичних та релігійних лідерів. Викладено засади проведення аудитивного аналізу мовного матеріалу аудиторами-інформантами. Визначено ключові інтонаційні параметри для виконання аудитивного аналізу перцептивних характеристик публічних промов харизматичних лідерів аудиторами-фонетистами. Виокремлено низку типових ознак для аналізу вербальних засобів у промовах харизматичних публічних особистостей. Установлено найбільш значущі групи невербальних засобів, що впливають на актуалізацію харизми мовця. Представлено методику проведення акустичного аналізу окремих характеристик мовлення харизматичних лідерів. Наведено приклад узагальнення та оформлення результатів міждисциплінарного вивчення особливостей взаємодії вербальних і невербальних засобів у публічному мовленні харизматичних особистостей на основі класичних методик експериментально-фонетичного дослідження інваріантних моделей і варіантних реалізацій емоційно-забарвлених висловлень з урахуванням результатів супроводу вербальних засобів невербальними з погляду сучасної енергетичної теорії мовлення. Запропоновано зразок графічного представлення інтонаційних засобів актуалізації публічного мовлення та документування участі лексико-семантичних, синтаксичних, стилістичних і паралінгвальних засобів і їх взаємодії на матеріалі промови Бориса Джонсона.