ІНТЕРНЕТ МОВЛЕННЯ ТА СОЦІАЛЬНІ МЕДІА: АНАЛІЗ ВИКОРИСТАННЯ МОВНИХ ЗАСОБІВ У КОМЕНТАРЯХ КОРИСТУВАЧІВ НА ФОРУМАХ ТА У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2023)
У пропонованому дослідженні проаналізовано використання мовних засобів у коментарях користувачів на форумах та у соціальних мережах. Розглянуто специфіку використання мовних засобів у цій сфері соціальної комунікації. Наголошено на тому, що сучасне інтернет-мовлення є динамічним і різноманітним явищем, яке відображає культурні, соціальні та контекстуальні особливості онлайн-спільнот. У роботі проаналізовано понад тисячу коментарів з форумів та виокремлено основні мовні засоби, які користувачі використовують для вираження своїх думок та вражень. У дослідженні проведено аналіз структури речень, вживання сленгових виразів та синтаксичних конструкцій. Було звернуто увагу на типові мовні засоби, які користувачі використовують у своїх повідомленнях, такі як хештеги, емотикони, абревіатури та інші специфічні елементи мовлення. Також виявлено, що деякі форуми мають свої власні особливості мовлення та вживання сленгових слів. Користувачі форумів часто створюють нові мовні засоби та конвенції, які стали важливими для ідентифікації та категоризації контенту. Аналіз інтернет-мовлення у коментарях проведено за допомогою Amazon Comprehend. Цей сервіс пропонує потужні можливості аналізу текстових даних, зокрема для визначення сентименту, виявлення ключових фраз та визначення мовленнєвих сутностей. Зроблено висновок, що користувачі форумів використовують різні мовні засоби в залежності від контексту та теми обговорення, а соціальні мережі впливають на специфіку мовного вираження думок користувачів. Проведене дослідження є важливим для розуміння специфіки мовної комунікації у соціальних медіа та її впливу на спілкування загалом та на інтернет-спілкування зокрема.