КОМПЕТЕНТНІСНИЙ ПІДХІД ДО ФОРМУВАННЯ КУЛЬТУРИ МОВЛЕННЯ СТУДЕНТІВ ЮРИДИЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2023)
У статті досліджено роль і значення компетентнісного підходу у формуванні культури мовлення студентів юридичних спеціальностей. Виокремлено особливості сучасної компетентнісної освіти, яка має на меті надати людині комплекс знань і практичних навичок для успішної самореалізації в різних сферах життя, орієнтується на креативність, ініціативність, самостійність і мобільність майбутніх спеціалістів. Визначено, що компетентнісний підхід найбільш глибоко відображає інновації, що відбуваються сьогодні в усіх європейських країнах, забезпечує високий рівень та ефективність професійної підготовки. Установлено, що компетентнісний підхід надає інтегрований досвід розв'язання життєвих проблем і виконання важливих професійних функцій, соціальних ролей і компетенцій. Акцентовано увагу на визначенні ключових компетентностей для навчання впродовж життя, що дають змогу людині ефективно брати участь у багатьох соціальних сферах, сприяють підвищенню якості суспільства та індивідуальному успіху.Визначено, що основним завданням мовної підготовки майбутніх фахівців є формування й розвиток мовних і мовленнєвих компетентностей, що слугують репрезентативними характеристиками його професійної компетентності. Установлено, що система компетентнісного навчання у вищій освіті по-новому ставить акценти на засобах навчання та вимогах до викладання. Пріоритет надається тим, що передбачають комунікативні та ситуативні завдання, вимагають залучення креативного досвіду студентів, наближені до майбутньої юридичної діяльності. Надано практичні рекомендації щодо методів навчання, що сприяють формуванню основних фахових компетентностей, зокрема культури мовлення майбутніх спеціалістів. Зроблено висновок, що компетентнісний підхід є основним чинником у становленні комунікативної компетенції юристів, а мовна компетентність фахівців є показником їхніх професійних знань, ціннісних орієнтацій та мовної культури.