УКРАЇНСЬКА ТЕРМІНОЛОГІЯ НА ПОЗНАЧЕННЯ МАШИН ТА ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ БУДІВНИЦТВА Й РЕМОНТУ ДОРІГ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2023)
В роки тяжких випробувань для всього українського народу та у зв’язку з активним упровадженням української мови як головної ознаки української державності на підприємствах та в установах помітно збагачується словник професійної термінології новою науково-технічною лексикою. З огляду на сказане вкрай важливо здійснювати опис терміносистеми дорожнього будівництва, однієї з важливих ланок підприємницької діяльності країни, що сприятиме виробленню лінгвістичних рекомендацій щодо нормалізації дорожньо-будівельної термінології на сучасному етапі.У пропонованій статті подано дослідження однієї з тематичних груп дорожньо-будівельної термінології, а саме терміногрупи – «Засоби механізації для будівництва й ремонту автомобільних доріг», зокрема запропоновано її класифікацію та окреслено способи й засоби термінологічної деривації, словотвірні типи термінів, їх продуктивність.На основі виявлення логіко-поняттєвого розбиття досліджувану терміногрупу поділено на підгрупи, що діляться на тематичні мікрогрупи, а ті, своєю чергою, на мікротерміногрупи, що підтверджує структурований характер дорожньо-будівельної терміносистеми. Перелічено продуктивні словотвірні форманти, що творяться суфіксальним, префіксальним способами, з допомогою префіксоїдів, а також терміни-композити, терміни-юкстапозити, абревіатурні терміни та досить розповсюджені двокомпонентні словосполучення (бінарні) й багатокомпонентні (три й більше компонентів).