МІКРОСТРУКТУРА НОВИННОГО ТЕКСТУ (НА МАТЕРІАЛІ ЧАСОПИСУ «THE GUARDIAN») (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2024)
Стаття присвячена аналізу новинного тексту як ключової складової новинного дискурсу та дослідженню мікроструктури текстів новин на матеріалі часопису «The Guardian». Основна мета полягає в розгляді організації тексту на рівні речень і окремих слів для виявлення тенденцій у структуруванні інформації. Детальний аналіз включає вивчення вибору лексичних, стилістичних, синтаксичних та прагматичних засобів, що використовуються у формуванні новинного репортажу. Дослідження висвітлює, як вибір конкретних слів та фраз може впливати на сприйняття читачами інформації та викликати емоційні реакції. Особлива увага приділяється впливу мікроструктури тексту новин на відображення упередженості. Розглядається, як вибір слів, тон і стиль можуть викликати специфічне сприйняття інформації та впливати на формування образу подій. Стаття представляє комплексний підхід до аналізу новинного тексту, розкриваючи його мікроструктурні особливості та вплив на утворення у читачів конкретного розуміння подій та ситуацій в контексті сучасного новинного журналізму. Стаття також зосереджується на аналізі статті зокрема політичного спрямування, опублікованої у газеті «The Guardian». Це дослідження має важливе значення в контексті розуміння ролі медіа в формуванні громадської думки і висвітленні політичних подій. Вивчення статей зазначеної газети надає можливість краще розуміти, як журналістські рішення впливають на сприйняття та інтерпретацію інформації. Загальний підхід статті до аналізу політичних матеріалів у «The Guardian» відкриває нові сфери для вивчення мовленнєвих стратегій, що використовуються у журналістиці, та підкреслює важливість об’єктивного та критичного осмислення інформації з боку читачів.