РОЗДУМИ НАД ВИЯВЛЕНИМИ ЗАЛИШКАМИ ПРОТОГРАФА В ТЕКСТІ РУКОПИСУ «WIRYDARZ POETYCKI» (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2024)
Cтаття є продовженням авторських публікацій, присвячених проблемі виявлення залишків протографа рукописної книги “Wirydarz poetycki”, в яких, зокрема, було здійснено ретроспективний аналіз джерел щодо питання встановлення можливих (чи реальних) авторів-упорядників видатної літературної пам’ятки польського бароко. Мета цього дослідження, результати якого представлено в статті, полягала в тому, щоб проаналізувати архітектонічні особливості цієї поетичної антології, а також із врахуванням отриманих результатів здійснити більш цілеспрямований пошук нових залишків протографа.Доведено, що процес формування архітектоніки протографа рукописної антології відбувався під значним впливом дидактичних поглядів французького філософа та гуманіста Петра Рамуса.Виявлено нові залишки протографа (твори медитативної лірики), які підтверджують попередні висновки про складність взаємовідносин батька та сина. На думку автора статті, саме ця складність була однією з причин, чому Якуб Риневич-Трембецький вдався до часткового приховування протографа, сподіваюсь, що з часом син зможе краще зрозуміти поетичні вподобання батька. Тоді як іншу причину приховування слід вбачати в тому, що автор-упорядник побоювався наслідків розкриття його справжньої особи.