СОЦІОЛІНГВІСТИЧНІ ЗАСАДИ ІСТОРИЧНИХ ЕТАПІВ СТАНОВЛЕННЯ ДІАЛЕКТІВ В АНГЛІЙСЬКІЙ МОВІ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2024)
У статті аналізуються особливості вживання діалектів в англійській мові. Діалектологія, якій приділяється значна увага, вивчає не тільки фонетичні, граматичні та лексичні особливості окремих діалектів, а й взаємозв’язки між діалектами. Вивчення сучасних діалектів в основному проводиться шляхом інтерв’ю з респондентами (різної статі, віку та соціальних відносин), принцип, який слід вважати найбільш яскравим методом спостереження та безпосереднього вивчення використання живих діалектів у мовах, про які йдеться.Дослідження давньої діалектичної лексики часто базується на досить нестійких засадах – наявності в тій чи іншій мовній пам’ятці поодиноких лексем, діалектна приналежність яких є досить суперечливою.