ЗНАЧЕННЯ ТЕМАТИЧНОГО ТЕЗАУРУСУ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ ЗА ПРОФЕСІЙНИМ СПРЯМУВАННЯМ СТУДЕНТАМИ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2024)
У статті розглядається важливість оволодіння термінологією в галузі вищої освіти, при цьому особлива увага приділяється розвитку професійних навичок англійської мови у студентів, які здобувають освіту в галузі математики, комп’ютерних наук й інформаційних технологій. Автор зосереджує увагу на необхідності викладання спеціалізованої лексики для цих студентів, щоб відповідати вимогам сучасних освітніх стандартів та швидкому розвитку науково-технічного прогресу. Запропоновано системний підхід до навчання фахової лексики через укладання тематичного тезаурусу термінів із математики, інформаційних технологій та інформатики. Спираючись на низку наукових праць з термінології, лінгвістики та лексикографії, у статті окреслено етапи створення тезауруса та наведено практичні приклади вправ і завдань, що можуть бути використані для засвоєння студентами професійної лексики англійською мовою. Завдяки поєднанню традиційних і сучасних методів навчання, таких як контекстуальна здогадка, семантизація та інтерактивні онлайн-інструменти, студенти мають змогу засвоїти необхідний термінологічний словниковий запас для досягнення успіху в майбутній професії. Автор стверджує, що міцний фундамент професійної термінології необхідний студентам для розвитку їхніх мовних і професійних компетенцій та ефективного професійного розвитку.