РЕАЛІЗАЦІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОПИСНОЇ НОРМИ В НАЗВАХ СУЧАСНИХ ОЗБРОЄНЬ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2024)
У статті проаналізовано особливості написання видів сучасної зброї в українських засобах масової інформації. Акцентовано увагу на поширенні в текстах ЗМІ орфографічної варіативності в назвах зброї, що суперечить «Українському правопису». Для обґрунтування доцільності застосування чинної норми написання назв виробничих марок технічних виробів (машин, приладів тощо) до правопису назв видів сучасної зброї докладно з’ясовано семантику лексем «машина», «прилад», «танк», «ракета», «снаряд». Установлено, що ключовими словами в дефініціях видів озброєнь є «машина» або «пристрій», тому є всі підстави застосовувати чинні орфографічні норми сучасної української літературної мови, які регулюють написання назв виробничих марок технічних виробів (машин, приладів і т. ін.), до назв видів сучасної зброї. Систематизовано поширені в текстах засобів масової інформації назви видів озброєнь. За компонентним критерієм виокремлено три моделі їх найменування: перша охоплює загальну назву і власну назву зброї; друга являє собою поєднання ініціальної абревіатури та власної назви зброї; третю формує власна назва зброї. У передаванні назв видів сучасних озброєнь на письмі рекомендовано дотримуватися таких правил: назву зброї брати в лапки й писати з великої літери, якщо перед власним найменуванням є загальна назва; назви озброєнь, ужиті в тексті без загальних назв чи абревіатур на позначення типів, брати в лапки і писати з маленької букви; не вживати лапки в назвах зброї, що являють собою поєднання абревіатури та цифрового позначення.