СТИЛІСТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ РОМАНІВ «ЖЕРТВА ЗАБУТОГО МАЙСТРА» Є. КОНОНЕНКО ТА «ВТЕЧА МАЙСТРА ПІНЗЕЛЯ» В. ЄШКІЛЄВА (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2024)
Стаття присвячена розгляду стилістичних особливостей романів В. Єшкілєва та Є. Кононенко, написаних на замовлення видавництва для популяризації творчості відомого західноукраїнського скульптора Йогана-Георга Пінзеля. Особливість індивідуального стилю кожного письменника зумовила створення різних за жанром (біографічний роман з елементами містики та історико-містичний детектив), сюжетом та часовим простором, проте однаково цікавих творів. Відповідно до тематики творів, різноманітними, але такими, що розкривають подальший зміст романів, є епіграфи. Завдяки нечисленним архівним знахідкам першоджерел життя і творчості скульптора, виникає безліч гіпотез про місце його навчання, проживання та попередній досвід. Досліджені різні групи порівнянь (групи зовнішність, вдача, поведінка, сприйняття органами чуття, заперечні у Єшкілєва) та вставні конструкції (вираження впевненості, невпевненості, послідовності думок, вказівка на джерело повідомлення у Кононенко). Визначено вживання вставлених конструкцій (структурно словосполучення, речення та абзац) та полісиндетона (заперечні, роздільні та уточнювальні) як особливостей обох авторів. Різного типу еліпсиси, такі як оказіональні та дієслівні як особливість розмовного синтаксису визначені у В. Єшкілєва. Як експресивне явище усної мови, а також ознака постмодерного письма парцеляція вживається з метою інтонаційного виділення, актуалізації обставин, передачі психоемоційного стану, конкретизації базової частини, ритмізації прози. Така стилістична фігура, що виникає в результаті повтору споріднених слів, як тавтологія є виключно особливістю роману «Втеча майстра Пінзеля».