ПОЕТИКА НАТУРАЛІСТИЧНИХ ОБРАЗІВ В «ОДАХ» ГОРАЦІЯ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2024)
Досліджено усі чотири книги Горацієвих «Од». Увагу у роботі сфокусовано на віршований контекст, який містить усілякого роду натуралістичний образ. Описано структуру та моделі натуралістичних образів.Розглянуто та описано стилістичні особливості поетики натуралістичних образів у поезії, а саме у «Одах» Горація. Проаналізовано їх випадки вживання у тексті. Встановлено, що для досягнення досконалого фонопоетичного ідіостилю Горацій активно працює з ритмомелодикою та конкретними тропами (алітерація, асонанс, – зокрема для створення базових архетипних образів), а для досягнення повної досконалості свого поетичного ідіостилю автор часто використовує і інші літературні тропи: метафору, епітет, паралелізми, полісиндетон, алегорію, і інші. Визначено, що образність Горацієвої поетики побудована на вмінні майстерно поєднувати та інтегрувати у складні поетичні розміри відповідну лексику, яка б не лише описувала відповідну потрібну інформацію, а ще й і утворювала з допомогою фонетико-смислових тропів архетипні фундаментальні образи. Також встановлено, що автор професійно вираховував співвідношення звука і значення у обмеженому віршованим розміром контексті, і як наслідок продемонстрував як поєднання формального та змістовного (сенсу) буквально залежить від його звукової організації. Такий факт вказує на семантизацію звучання, що впливає на декодування глибинного змісту твору.Доведено факт високого художнього поетичного ідіостилю Горація.