«УКРАЇНСЬКІ ВІВТОРКИ» ЯК ІНСТРУМЕНТ НАУКОВОЇ ДИПЛОМАТІЇ З ПІДТРИМКИ УКРАЇНСЬКИХ СТУДІЙ В ПОЛЬЩІ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2024)
Стаття присвячена питанню наукової дипломатії, котру науковці розглядають у трьох вимірах: наука в дипломатії, дипломатія для науки, наука для дипломатії. Це питання стало особливо актуальним від моменту агресії росії в 2022 році. Автор проаналізував європейські документи, які передбачають роль наукової дипломатії як інструмента м’якої сили та механізму взаємовідносин між країнами. У практичній частині представлено такий механізм на прикладі створеного в Інституті славістики Польської академії наук семінару «Українські вівторки», де автор показав пропозицію дієвого інструменту з питань промоції Українських студій у Польщі. Під час щомісячних зустрічей науковці з України, Польщі, Австрії, Німеччини та інших країн обговорюють актуальні проблеми сучасного мовознавства, літературознавства, проблеми лінгвоциду української мови на окупованих територіях та питання мілітарних та немілітарних аспектів агресії росії в Україні. У дискусії брали участь відомі мовознавці з різних країн, українські дипломати та студенти. Важливим прикладом підтримки науки для дипломатії, де науковий сегмент є найважливішим, є присутність українських дипломатів, особливо тих, котрі працюють поза межами Польщі, що демонструє міжнародний характер зустрічей. У підсумку представлено зміну вектору погляду на україністику не як на маргінальний напрямок досліджень, котрий багато років був замовчуваний, а як на один з головних напрямків серед дослідників ІС ПАН та запропонована перспектива розвитку наукової дипломатії з промоції українських студій в інших країнах світу.