ФОРМУВАННЯ УКРАЇНСЬКОМОВНОЇ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: ПИТАННЯ МОТИВАЦІЇ ІНОЗЕМНИХ СТУДЕНТІВ-МЕДИКІВ (ДОСВІД АНКЕТУВАННЯ) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2024)
Мотивація відіграє ключову роль у вивченні української (як і будь-якої іноземної) мови та має важливе значення для успішного формування українськомовної комунікативної компетентності. Питання підтримання постійного інтересу та мотивації до вивчення мови були важливим завжди, але в умовах воєнного стану вони по особливому увиразнилися і загострилися. Іноземні студенти-медики, які змушені були виїхати за межі України з початком повномасштабного вторгнення, опинилися поза межами мовного середовища і втратили комунікативну потребу для активного використання мови. Це, звичайно, вплинуло і на їхню внутрішню мотивацію вивчення мови. Задля збереження ефективності формування українськомовної комунікативної компетентності вирішили з’ясувати, що мотивує студентів-іноземців вивчати українську мову в умовах воєнного стану. Це стало метою дослідження. Щоб дошукатися відповіді на поставлене питання, було проведене анонімне анкетування іноземних студентів медичного факультету 2 Ужгородського національного університету; проаналізовано і згруповано отримані відповіді; визначено найважливіші фактори задля підвищення якості надання освітніх послуг. В результаті проведеного дослідження дійшли таких висновків: під час війни зросло бажання вивчати українську мову з огляду на емоційний фактор (або емоційно-естетичні мотиви). Незважаючи на перебування студентів за межами України, найважливішим чинником, що продовжував впливати на бажання вивчати українську мову, залишалися соціально-комунікативні мотиви. Найрідше студенти згадували про необхідність вивчення мови як обов’язкової навчальної дисципліни (тобто з примусу). Доволі часто студенти висловлювали бажання вчити мову, щоб дізнатися більше про культурно-історичне минуле, особливості ментальності тощо. У своїх відповідях студенти звертали увагу і на дидактичні, емоційно-особистісні (вчитель як мотиватор), прагматичні мотиви. Результати дослідження мають практичну цінність: розуміння мотиваційних факторів (особливо їх пріоритетності з точки зору студентів) є надзвичайно корисною інформацією для викладачів, причому кожен може по-своєму аналізувати бажання студентів і враховувати під час своїх занять, щоб підвищувати мотивацію до вивчення української мови як іноземної та покращувати успішність формування комунікативної компетентності.