НАЦІОНАЛЬНА ІДЕНТИЧНІСТЬ ЖИТЕЛІВ ВЕЛИКОЇ БРИТАНІЇ ТА ПІВНІЧНОЇ ІРЛАНДІЇ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ РОЗВИТКУ СУСПІЛЬСТВА (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2024)
У статті розглядається проблема національної ідентичності, яка є ключовою для долі сучасних держав. Якщо вона у формі ексклюзивного та нетерпимого етнонаціоналізму, це може спричиняти акти переслідування та агресії. Проте національну ідентичність також можна будувати навколо ліберальних і демократичних політичних цінностей і спільного досвіду різних спільнот. Всупереч аргументам про те, що концепції національної ідентичності та державного суверенітету застаріли, таке інклюзивне відчуття національної ідентичності залишається критично важливим для підтримки успішного сучасного політичного порядку. Розуміння того, яке британське суспільство і які протиріччя існують, що складає національну ідентичність і чим ці складові характеризуються дуже важливі для більш повного розуміння контексту, у якому виробляється і століттями підтримується мова. Доведено, що національна ідентичність не тільки підвищує фізичну безпеку, але й надихає на ефективне управління; сприяє економічному розвитку; зміцнює довіру громадян; створює підтримку міцних мереж соціального захисту; і зрештою робить можливою саму ліберальну демократію. Національна ідентичність відіграє важливу роль у мотивації громадянської залученості поведінки, яка приносить користь іншим членам національної спільноти. Проаналізовано підходи у визначенні поняття національної ідентичності. Висвітлено характеристику населення Великої Британії та Північної Ірландії у контексті ХХІ століття. У статті розглянуто сімейні стосунки та проаналізовано статистичні дані, релігійну та політичну складову. Існування та активація національної ідентичності може дозволити політичним лідерам мобілізувати великі групи населення для дотримання надзвичайних заходів охорони здоров’я.