НАЦІОНАЛЬНО-КУЛЬТУРНА ХАРАКТЕРИСТИКА АНГЛІЙСЬКИХ ЛО НА ПОЗНАЧЕННЯ МУЗИКИ ТА НАЗВ МУЗИЧНИХ ІНСТРУМЕНТІВ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2024)
У статті зроблено спробу етнолінгвістичного аналізу англійських ЛО на позначення музики та назв музичних інструментів, почерпнутих з Інтернет ресурсу та лексикографічних засобів унаслідок суцільної вибірки. Здійснено огляд теоретичного надбання українських і зарубіжних мовознавців, які присвятили свої праці вивченню національно-культурної специфіки мовних знаків, що відображають звичаї, традиції народу-носія мови. Використання етнолінгвістичного методу та методу семантичного аналізу є дієвим для виявлення національно значущої інформації та увиразнює опис зібраного матеріалу. У представлених англійських ЛО відображено національно-культурні фактори життя англійсько етносу, особливості його культури та менталітету, а також фактори, що вплинули на запозичення музичної термінології з інших мов. Незначна кількість досліджуваної англійських ЛО на позначення музики та назв музичних інструментів бере участь у творенні усталених виразів, наділені яскравою образністю. Вони вживаються у конкретних мовленнєвих ситуаціях і мають значення, яке співвідноситься з основними характеристиками музичних інструментів і закріплене англомовною традицією.