РЕФЕРЕНЦІЯ ЯК ПІДҐРУНТЯ КОРЕФЕРЕНТНОСТІ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2025)
Стаття присвячена дослідженню фундаментального зв'язку між референцією та кореферентністю. Мета цієї роботи – розкрити механізми, завдяки яким референція виконує функцію основи для формування кореферентних відношень у різноманітних текстах. Методологія дослідження базується на комплексному аналізі робіт провідних лінгвістів та розборі низки прикладів. Матеріалами, використаними для статті, є книга «The Myths and Legends of Ancient Greece and Rome», стаття «Oriental Elements of Greek Religion in «The Orientalizing Period»: Focus on the Apollo Cult» та дисертація «Artemis and her cult». Результати роботи демонструють, що основою кореферентності є явище референційної тотожності, яка зі свого боку, є конкретним випадком референції, що підтверджує тезу про зв’язок кореферентності з референцією. Також у статті визначені такі терміни як «референт», «референційний вираз», «анафора», «катафора», «функціональна еквівалентність». Висновки, виведені у статті, є важливими для подальшого вивчення явищ кореферентності та референції у різних галузях.