КОРПУСНА ПРАГМАТИКА – НОВА ГАЛУЗЬ КОРПУСНОЇ ЛІНГВІСТИКИ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2025)
Стаття присвячена корпусній прагматиці як новій галузі корпусної лінгвістики, що поєднує кількісні методи аналізу мовних даних із якісними підходами прагматики. Завдяки розвитку комп’ютерних методів обробки тексту та розширенню електронних корпусів стало можливим вивчати прагматичні явища у великих обсягах даних, що дозволяє отримувати більш достовірні результати, ніж традиційні інтуїтивні або експериментальні підходи.У роботі висвітлюється історія розвитку корпусної лінгвістики – від створення Браунівського корпусу до сучасних мультимодальних та спеціалізованих корпусів, а також основні етапи становлення прагматики як науки. Аналізується зв’язок між мовною формою та її прагматичною функцією, що є однією з ключових проблем у корпусному аналізі. Розглянуто методи корпусної прагматики, такі як конкордансний аналіз, аналіз колокацій та частотних патернів, а також використання анотованих корпусів для автоматизованого виявлення мовленнєвих актів і дискурсивних маркерів. Наведено приклади аналізу прагматичних одиниць на основі загального корпусу української мови та власного малого корпусу німецькомовних текстів.Окреслено перспективи подальшого розвитку корпусної прагматики, зокрема використання штучного інтелекту для вдосконалення методів автоматичного аналізу мовних даних.