ЖАНРОВЕ РОЗМАЇТТЯ МАЛОЇ ПРОЗИ ЕЛЬКЕ ХАЙДЕНРАЙХ (НА МАТЕРІАЛІ ЗБІРКИ «ALLES KEIN ZUFALL») (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2025)
Стаття присвячена дослідженню жанрової специфіки малої прози сучасної німецької письменниці Ельке Хайденрайх на матеріалі її збірки «Alles kein Zufall» (Усе невипадково). Паратекст до збірки визначає всі її 189 текстів як короткі оповідання, однак жанрова палітра цієї збірки набагато ширша. Вона містить, як показав аналіз, короткі оповідання, короткі-короткі оповідання, анекдотичні оповідання, анекдоти, гуморески, прозові мініатюри, афоризми, нариси, хоча іронічна літературна критика зазначає тільки анекдотичні оповідання, десь почуті діалоги, і спогади, що є свідченням недостатньої генологічної визначеності жанрів малої прози, але зумовлено також процесами взаємовпливу жанрів завдяки різноплановості талантів письменників, які послуговуються цими жанрами і розвивають їх, та впливу американської літературної традиції на німецькомовну, особливо стосовно коротких оповідань (stories) і коротких-коротких оповідань (short-short stories).