МОВА ВІЙНИ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2025)
Стаття присвячена аналізу та представленню лексичного ресурсу, який стосується мілітарної та соціальної сфер збройного конфлікту. Основна мета полягає в селекції, розгляді та висвітлені слів, словосполучень, лексичних конструкцій, що стосуються теми війни, які можна застосувати як практичний матеріал під час навчального процесу, так і для ознайомлення, інформування світового суспільства про актуальні воєнні події в Україні. Аналіз та вибір лексичних одиниць воєнного характеру зумовлений необхідністю донесення інформації європейському соціуму про злочинність дій агресора. Представлення лексичного запасу сприяє формулюванню як вербальних так і невербальних текстів, висловлювань. Дослідження висвітлює тлумачення та форми функціонування поняття «мова війни». В статті представлено біполярність зазначеного терміну: як аспект інформативного та соціально-пропагандистського характеру. У статті також приділена увага додатковим проблемним зонам «мови війни», наприклад, деструктивності лексичного потенціалу, формам вираження емоцій чи вживанню різноманітних мовних конструкцій та сфері їхнього функціонування у візуальній площині. У статті наведено перелік необхідних структур, лексичних одиниць, за допомогою яких можна сформулювати повідомлення про війну в Україні, злочини російського агресора та допомогти постійно відображати репортажі з передової. Матеріал статті може бути використаний на заняттях польської мови, французької мови, німецької мови як іноземних, в групах допомоги та опитування свідків і жертв війни. Стаття сигналізує про важливість даного дослідження та нагальну необхідність продовження наукових опрацювань «мови війни».