АНАЛІЗ СТИЛІСТИЧНИХ МОВЛЕННЄВИХ ЗАСОБІВ ДЛЯ ВИРАЖЕННЯ ЕМОЦІЙ В ДІАХРОНІЙНОМУ ВИМІРІ НА МАТЕРІАЛІ ТВОРУ Е.-М. РЕМАРКА «ТРИ ТОВАРИШІ» (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2025)
У цій статті досліджується використання різноманітних мовленнєвих засобів у «Трьох товаришах» Еріха Марії Ремарка, який вважається частиною «золотої спадщини світової літератури ХХ століття». Хоча ця книга була написана майже століття тому, автору вдалося яскраво відобразити трагізм і красу таких міжособистісних стосунків, як розчарування, кохання, дружба. Навмисним використанням епітетів, метафор, порівнянь та інших лексико-стилістичних особливостей Ремарк унаочнює всю драму «втраченого покоління». У нашому дослідженні ми наголосили на важливості та позачасовій актуальності мови як відображення найглибших емоцій.Результатом нашого дослідження є діаграма, яка наочно зображує кількісні пропорції кожного стилістичного та лексичного засобу у зображенні в романі кохання, дружби та розчарування. Автори свідомо зосередилися на трьох центральних емоціях, оскільки вони відображають найглибші та найсуттєвіші почуття «втраченого покоління» – тема, яка, на жаль, залишається актуальною навіть більше, ніж через 100 років.Це дослідження також аналізує та представляє багатогранність німецької мови, надаючи студентам та іншим зацікавленим сторонам глибший і багатогранний підхід до мови. Результати цього дослідження можуть бути застосовані при викладанні німецької мови як другої іноземної для студентів четвертого та п’ятого курсів.