ЛІНГВІСТИЧНА СИТУАЦІЯ У СУЧАСНІЙ ВЕЛИКІЙ БРИТАНІЇ: СОЦІОЛІНГВІСТИЧНИЙ АНАЛІЗ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2025)
Стаття надає комплексний аналіз лінгвістичної ситуації у сучасній Великобританіі, приділяючи особливу увагу відмінностям між британським мовним стандартом та нестандартними варіантами англійської мови, включаючи регіональні діалекти. У статті розглядаються соціолінгвістичні фактори, що формують використання та сприйняття мови, досліджується історичний та соціальний престиж, пов'язаний із мовним стандартом, зокрема з нормативною вимовою (RP). Стаття узагальнює наявні дослідження щодо суспільного ставлення до різноманітних діалектів та варіантів мови, аналізує наслідки такого ставлення, особливо лінгвістичні упередження та дискримінацію. Ключові сфери впливу включають формування ідентичності підлітків, освітній досвід та перспективи працевлаштування. Крім того, у статті розглядаються наслідки прескриптивного ставлення до нестандартних різновидів англійської мови у Великій Британіі та виклики, з якими стикаються як носії розмовних варіантів, так і ті, хто вивчає англійську як іноземну мову. Зрештою, стверджується необхідність більшого визнання лінгвістичного розмаїття та критичного аналізу суспільних упереджень, що знецінюють нестандартні варіанти англійської мови, та обгрунтовується більш інклюзивний підхід до мови в усіх суспільних сферах її застосування.