МОВНА РЕПРЕЗЕНТАЦІЯ КОНЦЕПТУ «ВОЇН» У СУЧАСНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ МАСМЕДІЙНІЙ КАРТИНІ СВІТУ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2025)
Стаття присвячена аналізу концепту воїн у сучасному українському масмедійному дискурсі в умовах повномасштабної російсько-української війни, що триває з 2022 року. Вивчення лінгвокультурних концептів у контексті актуальних суспільно-політичних подій дозволяє дослідити особливості національної мовної картини світу, зокрема специфіку ментальності українського народу та трансформації ціннісних орієнтирів.У межах дослідження окреслено теоретичні засади концептології як галузі когнітивної лінгвістики, визначено термінологічний апарат та описано зв’язок між мовою, культурою й національною ідентичністю. Концепт воїн розглянуто як складову української концептосфери, що в сучасних умовах набуває підвищеної культурної, моральної та символічної значущості. Акцент зроблено на його номінативному, конотативному, семантичному та ідеологічному наповненні.Особливу увагу зосереджено на аналізі профілізації концепту у сучасних ЗМІ, де він реалізується як позитивно маркований елемент дискурсу – через лексеми герой, захисник, патріот, кіборг, козак. Досліджено динаміку зміни риторики масмедіа, що відбувається під впливом соціальної дійсності та воєнних обставин. Репрезентація воїна в медійному просторі засвідчує формування колективного образу мужнього, морально стійкого й відданого борця за свободу.У статті охарактеризовано номінативне поле концепту воїн, розкрито механізми його мовної реалізації в різних типах дискурсу – новинному, художньому, публіцистичному, соціальному. Доведено, що концепт воїн є ціннісним центром сучасної української лінгвокультури.Результати дослідження можуть бути використані в подальшому аналізі мілітарної термінології, вивченні міжмовної концептуальної картини світу, а також у практиці лінгвокультурологічної експертизи медіатекстів.