СПІВПРАЦЯ НАУКОВЦІВ КРЕМЕНЕЦЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ГУМАНІТАРНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ АКАДЕМІЇ ІМ. ТАРАСА ШЕВЧЕНКА ТА НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ «ОСТРОЗЬКА АКАДЕМІЯ» В ГАЛУЗІ УКРАЇНСЬКОГО САМЧУКОЗНАВСТВА (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2025)
Упродовж останніх двадцяти років науковці Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка та Національного університету «Острозька академія» співпрацюють у галузі українського самчукознавства. У статті хронологічно відстежена їхня участь у симпозіумах, присвячених в тому числі і видатному українському письменнику-емігранту Уласу Самчуку. Наголошено на особливій ролі у справі міжнародного співробітництва між Канадою і Україною керівника Центру канадознавства Національного університету «Острозька академія» Валерія Полковського, фахові зацікавлення якого були пов’язані в тому числі із науковцями нашої Aкадемії. Також проаналізовано хроніку участі О. Василишина, І. Комінярської, О. Пасічник та ін. у традиційних Канадських наукових читаннях. Акцентовано також на ролі проф. П. Кралюка у вивченні та популяризації Самчукової спадщини, зокрема й виданні його літературного портрета про письменника-волинянина у харківському видавництві «Фоліо». Зазначено, що за сприяння П. Кралюка там надруковано майже всі твори письменника.