ОСОБЛИВОСТІ ЛЕКСИКО-СЕМАНТИЧНОЇ РЕПРЕЗЕНТАЦІЇ КОНЦЕПТУ ГОЛОДОМОР В ІДІОСТИЛІ УЛАСА САМЧУКА (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2025)
У статті проаналізовано концепт голодомору у творчості Уласа Самчука – письменника, який правдиво відобразив картини страшної трагедії, бо не мав ілюзій щодо радянської влади. Визначено особливості лексико-семантичної репрезентації досліджуваного концепту в ідіостилі митця, що полягають у віддзеркаленні особливостей авторського світосприйняття й відображення дійсности навіть без уживання письменником однойменної лексеми «голодомор» та реалізації змістового наповнення у виокремлених лексико-семантичних групах (жахіття й страждання, хвороби й біль, політика й геноцид). Головною лексемою-вербалізатором досліджуваного концепту у творчості Уласа Самчука є лексема «голод». Однак репрезентація концепту дієсловами (заморити, виморити, катувати, голодувати), іменниками (звірства, кати, зараза, жорстокість); прикметниками (штучний, жахливий, жорстокий, нужденний, безправний), метафорами й перифразами розкриває смисловий потенціал і передає інформацію про зміст концепту голодомор як штучно створений масовий голод з метою знищення українців, геноцид української нації, державний терор голодом, але не відсутність чи нестача їжі через природні катаклізми.Актуальність дослідження полягає в тому, що розуміння змістового наповнення концепту голодомор сприяє кращому розумінню минулих та сучасних конфліктів, а також їхніх наслідків для людства. Правдивість відображення Уласом Самчуком трагедії українського народу, аналіз лексико-семантичної репрезентації досліджуваного концепту у творчості письменника дають змогу висвітлити різні аспекти Голодомору, охоплюючи й політичні питання, та сприяють усвідомленню причин війни росії проти України на сучасному етапі й необхідности українцям вибороти свободу, незалежність та зберегти українську націю, яку країна-терорист одвічно намагається знищити.