КОМУНІКАТИВНІ СТРАТЕГІЇ ДОНАЛЬДА ТРАМПА ПІД ЧАС ІНАВГУРАЦІЙНОЇ ПРОМОВИ 2025 РОКУ: АНАЛІЗ І РЕАЛІЗАЦІЯ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
Інавгураційна промова Дональда Трампа 20 січня 2025 року є важливим комунікативним явищем, що поєднує традиційну ритуальну функцію й сучасну популістську риторику. Ця стаття пропонує системний дискурсивний аналіз промови з акцентом на виявлення ключових комунікативних стратегій: фреймінг «криза–порятунок», поділ «ми/вони», використання повторів і триколонів, а також невербальну перформативність. Дослідження спирається на офіційну розшифровку промови (The White House, 20.01.2025) і поєднує методи фрейм-аналізу й риторичного аналізу. У текст інтегровано прямі цитати англійською із паралельним українським перекладом, що дозволяє показати, як певні мовні формули функціонують як риторичні «гачки» для аудиторії. Результати виявляють, що ефективність промови зумовлена простотою формулювань, ритмічними повтореннями і образами національного відродження, які швидко мобілізують емоційний відгук слухачів. Водночас виявлені ризики: загострення поляризації, можливість формування завищених очікувань і ерозія суспільного капіталу у довгостроковій перспективі. Практична цінність дослідження полягає в тому, що воно пропонує зрозумілі інструменти для аналізу політичних промов та рекомендації для політтехнологів, журналістів і експертів громадянського суспільства щодо пом’якшення риторичної поляризації. Робота також окреслює напрями подальших емпіричних досліджень, зокрема фокус-групи, репрезентативні опитування й лонгітюдний моніторинг відповідності промовних обіцянок політичним діям.