ТЕРМІНИ-НОМЕНИ НА ПОЗНАЧЕННЯ ЛІТАЛЬНИХ АПАРАТІВ У АНГЛІЙСЬКІЙ І НІМЕЦЬКІЙ МОВАХ: КЛАСИФІКАЦІЯ, ОСОБЛИВОСТІ НОМІНАЦІЇ, ЗІСТАВЛЕННЯ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
Стаття має на меті описати особливості номінації та систематизувати назви літальних апаратів у англомовній та німецькомовній традиціях. Актуальність цієї наукової розвідки у тому, що питання контрастивного аналізу термінів-номенів у міжмовному зіставленні потребує ретельного вивчення. У роботі класифіковано терміни-номени у назвах літальних апаратів Великої Британії, США та Німеччини за ономастичними моделями. Теоретичне підґрунтя спирається на підходи до термінотворення, номенклатури та епонімії в працях І. Асмукович, Н. Нікуліної, О. Павлової, М.  Дзюби, О. П. Ковальчук, О. Романової, Л. Халіновської, Л. Туровської, R. Arntz, G. Budi, H. Felber, K. Kageura, R. Temmerman. Матеріалом дослідження слугує репрезентативний корпус англомовних і німецькомовних номінацій літальних апаратів кількістю 620 одиниць відібраних методом суцільної вибірки з виробничих каталогів, енциклопедичних довідників, галузевих оглядів з часів зародження авіації до 2025 року. Описано такі моделі: номени-епоніми (власне антропоніми, утворені від особових імен/прізвищ) та номени-фірмоніми (представлені корпоративною антропонімією), образні номени, які розподіляємо на підгрупи: номени-міфоніми (що містять імена міфічних героїв), номени-зооніми та номени-фітоніми (до складу яких входять лексеми на позначення назв тварин і рослин), номени-топоніми (з географічними об’єктами в складі), номени з компонентом на позначення явищ природи, номени-космоніми (що включають назви планет та космічних явищ), а також абревіатурно-цифрові номени (представлені алфавітно-цифровими кодами), гібридні номени (лексеми в поєднанні з абревіатурно-цифровими/індексними позначеннями). Зіставний аналіз виявляє національно-культурні особливості номінації: британська традиція демонструє перевагу епонімних назв і образних лексичних номінацій у ранньому періоді розвитку авіації з поступовим переходом до змішаних номінацій; американська система демонструє найвищу частку індексних і гібридних позначень. У німецькій ономастиці переважають абревіатурно-цифрові номінації. Запропоновано також розгляд особливостей номінацій в діахронному аспекті з урахуванням історичних і галузевих чинників.