ВИВЧЕННЯ ЖАНРІВ ПУБЛІЧНОГО ВИСТУПУ В КОНТЕКСТІ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ МОВНО-КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНЦІЇ МАЙБУТНЬОГО ЛІКАРЯ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
У статті описано методику вивчення актуальних для майбутнього лікаря жанрів суто наукового і науково-популярного публічного виступу в медичному закладі вищої освіти. Уміння виголошувати публічний виступ різних жанрів є важливою професійною мовно-комунікативною компетенцією медичного працівника. Високі кваліфікаційні вимоги до медичних працівників, що передбачають їхню пасивну або активну участь в науковій конференції, інформування населення під час санітарно-просвітницької роботи, зокрема шляхом публічного виступу, вимагають комплексного підходу до формування мовної, комунікативної культури у майбутнього медичного працівника.Запропоновано формувати уміння підготовки і виголошення актуальних жанрів публічного виступу у майбутнього медичного працівника методом проєктів, науково-дослідних і ознайомлювально-інформаційних, з наступною публічною презентацією у формі наукової доповіді, повідомлення, бесіди і колективного обговорення проєкту на занятті. Методика передбачає вивчення актуальних для лікаря жанрів публічного виступу у медичному закладі вищої освіти протягом усіх років навчання, на заняттях з української мови (основна і вибіркові професійно орієнтовані дисципліни), із суспільно-гуманітарних і медико-біологічних дисциплін, в позааудиторній, гуртковій науково-дослідній роботі. Це сприятиме формуванню в здобувачів вищої освіти навичок підготовки і виголошення наукової доповіді, науково-популярного повідомлення на медичну тему, дозволить зрозуміти особливості вибору і реалізації комунікативної стратегії щодо виступів з основних тематичних груп і для різних типів слухачів.