МАНІПУЛЯТИВНА СИЛА ЗАПЕРЕЧЕННЯ В АНГЛІЙСЬКІЙ МОВІ: СТВОРЕННЯ СВІТУ ГЕНІАЛЬНОГО МАНІПУЛЯТОРА (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
Стаття зосереджується на маніпулятивній природі двох типів заперечення – імпліцитного та подвійного, акцентуючи на тому, як вони використовуються як у реальному, так і в художньому дискурсі. Мета статті – дослідити, як імпліцитне та подвійне заперечення можуть застосовуватися для тонкого впливу, контролю чи маніпулювання сприйняттям людей. Аналізуючи мовні стратегії, які застосовують маніпулятори, стаття висвітлює їх психологічний вплив на адресата. Дослідження дає уявлення про маніпулятивний потенціал імпліцитного та подвійного заперечення і про те, як їх можна використати для створення плутанини, двозначності чи маніпуляції результатами. Отримані висновки є особливо корисними для тих, хто прагне зрозуміти техніки, які застосовують аб’юзери. Стаття підкреслює важливість розгляду заперечення не лише як граматичної конструкції, але й як потужного прагматичного інструмента маніпуляції.