ПРАГМАТИКА АНГЛІЙСЬКИХ КОЛОКАЦІЙ ПРИСЛІВНИКА SLIGHTLY З ДІЄСЛОВАМИ (НА МАТЕРІАЛІ БРИТАНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО КОРПУСУ, IMAGINATIVE WRITING DOMAIN) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
Статтю присвячено аналізу прагматичних особливостей уживання прислівника slightly у сучасній англійській мові на матеріалі Британського національного корпусу (the British National Corpus, Imaginative Writing Domain). Вибір предмета дослідження зумовлено необхідністю визначення на основі великої бази даних функціональних особливостей окремої мовної одиниці для встановлення її узусу як основи практичного розуміння функціонування мови у реальному житті. У роботі здійснено корпусний пошук, встановлено 319 контекстів сполучення slightly із дієсловами, дієприкметниками, прикметниками. У результаті дослідження встановлено, що найчастотнішою є модель slightly + verb (205 контекстів), зокрема у поєднаннях з дієсловами, що позначають невербальні реакції (smile, move, nod, raise, tremble, shiver, sway, twist, crane, wince, move, vary). Такі конструкції реалізують двовекторні прагматичні функції: спрямовані на деталізацію опису персонажів для кращого розуміння їх читачем та ті, що виступають засобами розвитку контексту, забезпечуючи його наративну послідовність. До першого вектору належать функції мінімізації руху або когнітивної дії, емоційної стриманості / контрольованості дії, незначності дії, тактовності, емоційної стриманості, психологічного напруження персонажа; до другого - наративної деталізації, експресивної точності. Доведено, що slightly функціонує не лише як маркер градаційного значення, а й як прагматичний модифікатор, який передає когнітивну стратегію точності наративу або переживань, дій, реакцій персонажа. Робота уточнює роль інтенсифікаторів у системі англійської прагматики загалом та підтверджує ефективність корпусного підходу у встановленні таксономії прагматичних значень окремих мовних одиниць.