ПЕРЕОСМИСЛЕННЯ ОМАНЛИВОГО НАРАТИВУ: РЕКОНСТРУАЛ РОМАНУ МАРТІНА АМІСА «ЛОНДОНСЬКІ ПОЛЯ» (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
Стаття присвячена дослідженню техніки «оманливого наративу» в постмодерністському романі Мартіна Аміса «Лондонські поля» крізь призму когнітивної граматики, із застосованням концепцію конструалу Лангакера та концепції реконструалу. Дослідження аналізує, як наратор, який виявляється ненадійним через недостатнє інформування читача про події, їх хибну інтерпретацію та помилкове оцінювання, систематично спрямовує читача до невірних очікувань щодо особи вбивці протягом усього роману. Розглянуто чотири текстові версії сцени вбивства, які з'являються у різних частинах роману, що демонструють, як реконструал функціонує у трьох ключових вимірах: специфічність (респецифікація від схематичного до деталізованого опису), профілізація (рефігурація відношення вбивця-жертва через зміну конфігурації фігура-фон) та перспектива (релокація та ревізія від об'єктивної всезнаючої нарації до суб'єктивної розповіді від першої особи). Аналіз виявляє, як ревізія наратором свого роману трансформує інтерпретацію читача від очікування щодо протагоніста як вбивці до несподіваного виявлення, що самому наратору доводиться вбити свою героїню, для того, щоб завершити свій єдиний роман, в той час як вона оркеструє наратив від самого початку. Дослідження демонструє ефективність інструментарію когнітивної граматики в поясненні читацької реакції на текстові сигнали та наративну маніпуляцію, зокрема те, як виміри реконструалу висвітлюють когнітивний процес перечитування та реінтерпретації, характерний для ненадійної нарації в сучасній постмодерністській прозі, пропонуючи інноваційні методологічні підходи для українського наратологічного аналізу.