КОНЦЕПТУАЛІЗАЦІЯ ВІЙНИ ЯК НАЦІОНАЛЬНОЇ ТРАГЕДІЇ В ГАЗЕТНОМУ ДИСКУРСІ УКРАЇНИ В ПЕРІОД РОСІЙСЬКОГО ПОВНОМАСШТАБНОГО ВТОРГНЕННЯ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
Розуміння та фреймування війни як національної трагедії в газетному дискурсі України вимагає наукової інтерпретації, рефлексії та стратегійного бачення повоєнної відбудови. Газети є джерелом великої кількості фактів та аналітики, охоплюючи репортажі, статті та інтерв’ю, що забезпечує читачам глибоке розуміння подій та тем, формує культурні й соціальні реалії та репрезентує національні прагнення й наративи. У дослідженні використано описовий метод, метод спостереження за мовним матеріалом українськомовної журналістики та компонентний аналіз для організації вербалізаторів концептуалізації війни; проведено асоціативний експеримент серед молоді для дослідження асоціацій зі словом «війна», що дозволило ідентифікувати емоційні та когнітивні реакції студентів.