ВИКОРИСТАННЯ ЛЕКСИЧНОГО ПІДХОДУ У НАВЧАННІ ГОВОРІННЯ СТУДЕНТІВ (РІВЕНЬ В2-С1) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
Основною метою цієї статті є аналіз лексичного підходу у навчанні говоріння студентів вищих рівнів В2-С1 та розробка вправ, які можна використовувати для навчання усного мовлення та розвитку комунікативної компетенції студентів вищих рівнів. Ефективне володіння мовою залежить не лише від знання граматики, а я від використання різноманітних лексичних одиниць, наприклад, фразеологізмів, синонімів, антонімів, ідіом та стійких словосполучень або колокацій (Lindstromberg & Boers, 2008). Лексичний підхід дозволяє студентам швидше засвоювати лексичні одиниці в контексті та використовувати їх у мовних ситуаціях. У статті ми коротко даємо інформацію про вітчизняних та зарубіжних вчених, які вивчали цей підхід у своїх дослідженнях чи аналізували у своїх роботах, підкреслюючи ефективність цього підходу. Ми подаємо розроблені лексичні вправи, які сприяють розвитку мовленнєвої компетенції, а також деякі інтерактивні методики навчання, наприклад, рольові дискусії та дебати. Особливий акцент зроблено на те, що необхідно використовувати автентичні матеріали та контекстне навчання, що забезпечує природність мовлення. Таким чином, лексичний підхід є ключовим у розвитку навичок говоріння студентів (рівень В2-С1). Використання лексичного підходу у навчанні говоріння сприяє ефективному формуванню комунікативної компетентності та впевненості у використанні іноземної мови.