ГЕЙМІФІКАЦІЯ ЯК СТРАТЕГІЯ ПІДВИЩЕННЯ ЗАЦІКАВЛЕНОСТІ СТУДЕНТІВ У ВИВЧЕННІ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ: ПЕДАГОГІЧНИЙ ПІДХІД (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
У статті досліджено застосування гейміфікації як педагогічної стратегії задля підвищення залученості студентів у вивчення іноземної мови. Через включення ігрових елементів та створення технік в навчальному процесі, гейміфікація застосовує як внутрішні так і зовнішні мотиваційні чинники, аби стимулювати активну участь і постійну зацікавленість учасників навчального процесу. На основі встановлених концепцій, таких як п’ятиступенева модель ігрового навчання, дане дослідження аналізує теоретичні засади, практичне застосування й потенційні помилки гейміфікації. На особливу увагу заслуговує дослідження потреб студентів, визначення чітких навчальних цілей, структурування навчального досвіду, визначення ресурсів і застосування доцільних ігрових елементів. Унікальні характеристики сучасних студентів, включаючи покоління Z і Альфа, враховуються з метою ефективного адаптування ігрових методів навчання.Сучасні науковці розширюють теоретичні основи гейміфікації, інтеґруючи цифрові, персоналізовані й соціально-інтерактивні виміри. Емпіричні дослідження підтверджують актуальність теорії самовираження, показуючи, що ігрові середовища ефективно підтримують автономію, компетентність і взаємозв’язок, а дослідження цифрових інструментів, використаних у гібридному й онлайн навчанні, демонструють, що гейміфікація підвищує інтерактивність і мотивацію учасників навчального процесу різного віку.Новітньою розробкою є інтеграція штучного інтелекту, що забезпечує адаптивний зворотній зв’язок, персоналізацію в реальному часі та динамічне коригування завдань, у той самий час викликаючи занепокоєння щодо когнітивного перевантаження й надмірної залежності від автоматизованих систем. У цілому стаття підкреслює ефективність гейміфікації в сприянні залученості й зацікавленості студентів, водночас висвітлюючи теоретичні та практичні аспекти, необхідні для її успішного застосування в сучасній освіті.