КОМУНІКАТИВНА СКЛАДОВА ПІД ЧАС ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ «ДІЛОВА УКРАЇНСЬКА МОВА ЗА ПРОФЕСІЙНИМ СТРЯМУВАННЯМ» У ЮРИДИЧНИХ ВУЗАХ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
У статті розглянуто комунікативну складову під час вивчення дисципліни «Українська мова за професійним спрямуванням» у юридичних вузах. Комунікативна складова у вивченні дисципліни «Ділова українська мова» в юридичних вузах є надважливою. Комунікативна складова покликана сформувати у студентів уміння та навички ефективної мовленнєвої взаємодії у сфері юриспруденції як професійної сфери. Комунікативна складова охоплює розвиток навичок усного та писемного мовлення, вміння складати юридичні документи, вести перемовини, виступати публічно, а також розуміння мовних особливостей юридичних термінології та стилю. У статті з’ясовано основні аспекти комунікативної складової: цілісну систему, без компонентів якої не можливим якісне формування умінь та навичок ефективної мовленнєвої взаємодії студентів у сфері юриспруденції як професійної сфери; розвиток мовленнєвих навичок, а саме: усне і писемне мовлення, оволодіння юридичною термінологією, формування комунікативної компетентності. Звернено увагу на різні погляди науковців на комунікативну складову. Акцентовано увагу на значенні методології в спектрі означеної теми. Визначено важливу комунікативну умову для успішної діяльності юриста. Зроблено висновки, що комунікативна складова у вивченні «Ділової української мови за професійним спрямуванням» у юридичних вузах сприяє формуванню професійно компетентних та комунікативно-спроможних юристів. Комунікативна складова дисципліни «Українська мова за професійним спрямуванням» є невід'ємною частиною підготовки майбутніх юристів, що сприяє їхньому професійному становленню та успішній кар'єрі.