АМЕРИКАНСЬКІ СОЦІАЛЬНІ ДІАЛЕКТИ ТА ЇХ АНАЛІЗ У НАУКОВІЙ ЛІТЕРАТУРІ (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
Стаття присвячена аналізу американських соціальних діалектів як важливого об’єкта сучасних соціолінгвістичних досліджень. У роботі розглянуто теоретичні засади поняття соціального діалекту, зокрема його визначення, структуру та ключові ознаки. Охарактеризовано основні різновиди соціальних діалектів у США, серед яких виокремлено етнічні, професійні, вікові та соціально зумовлені діалекти, а також проаналізовано їхні мовні особливості на фонетичному, лексичному та граматичному рівнях. Особливу увагу приділено аналізу сучасних наукових підходів до вивчення американських соціальних діалектів, зокрема варіаційної соціолінгвістики та дискурс-аналізу, а також визначенню їхньої ролі у формуванні соціальної ідентичності та мовної варіативності.У статті також розглянуто соціальні функції діалектів, підкреслено їхню роль як маркерів групової належності, засобу збереження культурної спадщини та інструменту міжособистісної комунікації. Окрему увагу приділено проблемам мовної варіативності та стигматизації нестандартних мовних форм, що часто відображають ширші соціальні нерівності та упередження щодо певних соціальних груп. Результати дослідження засвідчують динамічний характер мовних процесів у США та демонструють, що соціальні діалекти є важливим чинником мовного різноманіття, впливаючи на мовну поведінку, формування ідентичності та соціальну взаємодію в умовах мультикультурного суспільства.